Valikoidut valaisimet -15% marraskuussa!
6.11.2017
Uusi brändi Northern
28.2.2018

Inspiraatio Peek-peilin takana

Elina Ulvio on suomalainen kalustesuunnittelija jonka töitä on palkittu useilla kotimaisilla sekä kansainvälisillä palkinnoilla ja tunnustuksilla. Elinan kädenjälki on tunnistettavissa etenkin vahvasta geometrisestä muotokielestä ja muutamia hänen töitään on luonnehdittu muunmuassa funktionaaliseksi taiteeksi. Skannon valikoimista löydät Elinan Northernille suunnitteleman Peek-peilin, alla hän kertoo lisää tuotteen suunnitteluprosessista ja paljastaa suosikkipaikkansa niin Helsingistä kuin omasta kodistaankin.

Mistä olet kotoisin ja missä asut nyt?
Olen kotoisin Lohjalta ja muutin lukion jälkeen Helsinkiin opiskelemaan arkkitehtuuria Otaniemen Teknilliseen Korkeakouluun/Aalto yliopistoon.

Mitä teet työksesi?
Nykyään työskentelen freelancerina muotoilun parissa. Muotoilu-uraani edeltäneet vuoteni arkkitehtuurin laitoksella ja arkkitehtitomistoissa loivat pohjan tielleni rakennussuunnittelusta sisustussuunnittelun kautta kalustesuunnittelun maailmaan. Sivuaineopintoni Aalto yliopiston muotoilun laitoksella vahvistivat kutsumustani kalustesuunnittelijaksi ja ura kehittyi luontevasti henkilökohtaisten intressieni ja omien vahvuuksieni ympärille.

Mikä inspiroi?
Arkkitehtuuri, historia, korut, muoti, oikeastaan kaikki ympäristössä voi inspiroida. Olen visuaalinen ihminen ja kiinnitän jatkuvasti huomiota ympäristön erilaisiin yksityiskohtiin. Kävelen usein Kampin Radisson Blu Royal -hotellin ohi, joka ilahduttaa ja inspiroi hienoilla postmoderneilla yksityiskohdillaan. Hotellin on suunnitellut Ilmo Valjakka, joka on myös Pasilan Ison Pajan suunnittelija. Työskentelin aikanaan Ilmon perustamassa arkkitehtitoimistossa Arkvalissa. Lönnrotinkatu 12:n utopistinen kiiltävä kivipalatsi vangitsee myös katseeni aina, samoin Merihaka.

Millainen oli Peek-peilin suunnitteluprosessi?
Northernin edustajat olivat nähneet aiempia töitäni, jonka pohjalta he olivat minuun yhteydessä uuteen kalustemallistoonsa liittyen. Lähdin suunnittelemaan heille peilejä pelkistetyn modernilla tulkinnalla klassisesta aiheesta, jossa minimaalisesta eleestä tehdään kantava teema. Halusin tehdä jotain vähäeleisen raikasta tuoreelle brändille. Ilokseni Northernilla tykästyttiin ideoihini ja yhteistyö heidän kanssaan onkin ollut erittäin kiitollista ja saumatonta suunnittelijan näkökulmasta. On ollut ilo olla mukana näin ammattimaisen tehokkaassa ja laadukkaan määrätietoisessa prosessissa.

Elinan S U O S I K I T:

Suunnittelija
Mario Bottan tinkimätön geometria vakuuttaa, Ettore Sottsassin leikkisyys ihastuttaa, Tadao Andon minimalismi mykistää, muutamia mainitakseni.

Huonekalu
Art decon geometrisen koristeelliset kalusteet ja korut ovat lähellä sydäntä. Samaa muotokieltä voidaan nähdä vaikka muinaisessa egyptiläisessä taiteessa ja 80-luvun leikkisässä post modernismissa (esim. Pentti Hakalan W-tuoli). Yleisesti ottaen vahva geometria puhuttelee minua.

Ateria
Rakastan ruokaa ja olen kaikkiruokainen. Helsingin tunnelmallisimpia ravintoloita on mielestäni Parilla Espanola Eerikinkadulla. Espanjalaisten old school -perinneruokien lisäksi paikka on harvinaista herkkua muotoilua arvostaville, koska siellä on tietoisesti haluttu välttää tiuhaan vaihtuvat sisustustrendit ja interiööri on säilytetty upeassa alkuperäisasussaan 70-luvulta. Milanossa tulee käytyä paljon muotoiluun liittyvien projektien takia ja italialainen ruoka on erittäin mieluisa bonus näillä matkoilla. Milanon Baggiossa asuessani tuli käytyä usein paikallisten suosimassa Trattoria Al 365 lounasravintolassa. Italialaisella pieteetilllä valmistettua perinteistä, mutkatonta kotiruokaa laadukkaista raaka-aineista kaukana turistirysistä.

Kappale
Kestosuosikkini on Pet Shop Boys, joka on tunnettu kyvystään tehdä toistuvasti hittejä läpi vuosikymmenten. Se on kuin matemaattinen kaava joka toimii aina.

Paikka kodissa
Pääsin itse suunnittelemaan ullakkoasuntomme peruskorjauksen. Asunnossa oli valmiiksi loistava pohja josta saatiin muutamalla perusteellisella muutoksella avara, valossa kylpevä, yhtenäisen toimiva tila. Asunnon korkeimalla kohdalla, keskellä oleskelutilaa sijaitsevan keittiön seinien poistaminen ja lattiatason nostaminen tältä kohdalta on toimiva uudistus, johon olen erityisen tyytyväinen. Viihdymme paljon keittiössä ja näin olemme siellä hääräillessämme keskellä ympäröivää tilaa, joka toimii komentosillanomaisesti näkymien avautuessa sieltä kaikkialle asuntoon ja Helsingin kattojen ylle.

Paikka Helsingissä ja maailmalla
Molemmat mummolani sijaitsivat Munkkiniemessä, joka on ollut minulle lapsuudesta asti rakas paikka. Kaunis luonto, meren läheisyys ja kaupunkiasuminen yhdistyvät siellä niin harmonisella tavalla. Munkkiniemen urheilukenttä on nostalginen paikka jossa aikanaan serkkujeni kanssa harjoittelimme mm. yhdellä jalalla hyppimisen Guinnesin ennätystä 🙂 Mummolani sijaitsi urheilukentän toisella puolella Osmo Lapon suunnittelemassa kerrostalossa ja toisella puolella oli Alvar Aallon koti. Ankkalampi viereisessä puistossa, Koneen puisto ja rantabulevardi ovat myös hienoja paikkoja Munkkiniemessä. Mieleenpainuvin ulkomaankokemukseni oli Nepalissa Annapurnan vuoristossa, jossa tunnelma oli kuin olisi ollut avaruudessa.

 

 www.elinaulvio.fi

www.northern.no